Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Η ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Γ' ΕΘΝΙΚΗ

Με τον καθιερωμένο... «ελληνικό» τρόπο, μεσούσης της σαιζόν εγκρίθηκαν από την ΕΠΟ οι αναδιαρθρώσεις στις εθνικές κατηγορίες ποδοσφαίρου, που όμως επηρεάζουν άμεσα και τις εξελίξεις στα κατά τόπους πρωταθλήματα.


Μετά την περσινή παρωδία των μπαράζ ανόδου που... πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων και πήραν την άνοδο όλοι οι πρωταθλητές των κατά τόπους ΕΠΣ, από φέτος θα γίνουν αισθητές οι μεταβολές που έχουν προγραμματιστεί.
Ο μεγάλος στόχος είναι η δημιουργία μιας ενιαίας Γ’ και Δ’ Εθνικής που θα έχει ερασιτεχνικό χαρακτήρα υπό την αιγίδα και την ευθύνη διεξαγωγής της ΕΠΟ, επί της ουσίας δηλαδή πρόκειται για κατάργηση της Γ’ Εθνικής.
Η νέα κατηγορία τη χρονιά 2013/14 προγραμματίζεται να συμπεριλάβει 96 ομάδες που θα χωριστούν σε 6 ομίλους των 16 ομάδων. Οι 96 ομάδες θα προέρχονται ως εξής (βλέπε και σχήμα):
- 2 ομάδες θα προέλθουν με υποβιβασμό από την φετινή FootballLeague
- 14 ομάδες θα προέλθουν από τη φετινή FootballLeague2 (δηλ. όσες ομάδες της FL2 δεν κερδίσουν την άνοδο τους, θα συμπεριληφθούν στη νέα Γ’ Εθνική)
- 66 ομάδες θα προέλθουν από τη φετινή Δ’ Εθνική (δηλ. 41 ομάδες θα υποβιβαστούν στις τοπικές ΕΠΣ)
- 14 ομάδες θα προέλθουν από τα μπαράζ ανόδου μεταξύ των πρωταθλητών των τοπικών ΕΠΣ

Όσον αφορά τις ΕΠΣ θα κληρωθούν σε 14 ομίλους των 4ων ομάδων με τους πρωταθλητές των υπόλοιπων ΕΠΣ και τους 2 πρωταθλητές ομίλων της ΕΠΣ Μακεδονίας (σύνολο 56 ομάδες).
Από κάθε όμιλο ΜΟΝΟ η πρώτη ομάδα (σύνολο 14 ομάδες) θα κερδίζει την άνοδο στη νέα Γ’ Εθνική, και οι υπόλοιποι 42 πρωταθλητές θα παραμείνουν στις τοπικές ΕΠΣ.
Η ίδια διαδικασία προβλέπεται να επαναληφθεί και τον σχηματισμό των πρωταθλημάτων για την περίοδο 2014/15 αφού η νέα Γ’ Εθνική θα συρρικνωθεί από 96 σε 64 ομάδες (4 όμιλοι των 16 ομάδων) με τον προβιβασμό 6 ομάδων στη FootballLeagueκαι τον υποβιβασμό 46 ομάδων στις τοπικές ΕΠΣ.
Η άνοδος από τις ΕΠΣ στη νέα Γ’ Εθνική θα γίνει ακριβώς όπως την προηγούμενη χρονιά 2013/14 αφού πάλι θα προβιβαστούν μόνο 14 πρωταθλητές ΕΠΣ (βλέπε την παραπάνω περιγραφή).
Για την τελευταία χρονιά της αναδιάρθρωσης, την περίοδο 2015/16 προβλέπεται η άνοδος 4ων ομάδων της νέας Γ’ Εθνικής στη FootballLeague(δηλ. μόνο ο πρωταθλητής κάθε ομίλου) και ο υποβιβασμός 28 ομάδων. Αντίθετα, διπλασιάζεται ο αριθμός των πρωταθλητών ΕΠΣ που θα ανεβαίνουν με τη διαδικασία να παραμένει ίδια (14 όμιλοι των 4ων ομάδων), αλλά αυτή τη φορά την άνοδο θα κερδίζουν οι 2 πρώτες ομάδες κάθε ομίλου.
Φυσικά όλα τα παραπάνω θα ισχύσουν κατά κύριο λόγο για τη φετινή χρονιά 2012/13. Με τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας και την αβεβαιότητα που κυριαρχεί, δεν θα φανεί σε κανέναν παράξενο τα επόμενα χρόνια να αλλάξει ο συγκεκριμένος προγραμματισμός και νέα σενάρια να κάνουν την εμφάνιση τους. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι συγκεκριμένες αποφάσεις υποθέτουν την SuperLeagueνα διατηρείται με 18 ομάδες όπως θα ξεκινήσει να είναι από την προσεχή σαιζόν, τα σενάρια όμως περί σταδιακής μείωσης των ομάδων της κορυφαίας κατηγορίας στη χώρα μας δίνουν και παίρνουν, ένα τέτοιο ενδεχόμενο πιθανώς να αλλάξει και την διάρθρωση των παρακάτω κατηγοριών φτάνοντας μέχρι τις τοπικές ΕΠΣ.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK KAI ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΛΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΜΑΣ "ΣΕΛΙΔΑ"