Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

OI 10 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

  Ότι η ποδοσφαιρική ακαδημία του Άγιαξ είναι μια από τις καλύτερες της Ευρώπης, ήταν γνωστό. Ωστόσο, πλέον αποτελεί και με τη... βούλα την πιο επιτυχημένη. 
  Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι έχει τροφοδοτήσει τα... μισά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με παίκτες του. Ο τρόπος λειτουργίας του θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο και για τις ελληνικές ομάδες, εν μέσω οικονομικής κρίσης, ωστόσο αυτές μάλλον... σφυρίζουν αδιάφορα.
 Κατά καιρούς, εδώ και πολλά χρόνια, ο Άγιαξπραγματοποιεί τα ξεπετάγματά του και κάνει τον ποδοσφαιρικό πλανήτη να ψάχνεται για τα νέα αστέρια που αναδεικνύει. Έρευνα που έκανε το Διεθνές Κέντρο Αθλητικών Μελετών (CIES) στα 31 πιο δυνατά πρωταθλήματα της Ευρώπης, θέλουν τον «Αίαντα» να είναι η πιο παραγωγική ποδοσφαιρική σχολή.
Άλλωστε, η ολλανδική ομάδα είχε τροφοδοτήσει την περσινή χρονιά αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες με 69 ποδοσφαιριστές της, τους περισσότερους από κάθε άλλο σύλλογο. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν οι φαν ντερ Φάαρτ, Μπάμπελ, Σνάιντερ, Στεκέλενμπουργκ, Χάιτινγκα και ντε Γιονγκ.
Όσο για τους παίκτες που έχει βγάλει ο Άγιαξ από τις ακαδημίες του στο παρελθόν, μόνο δέος μπορούν να προκαλέσουν. Γιόχαν Κρόιφ, Έντβιν φαν ντερ Σαρ, Ντένις Μπέργκαμπ, Πάτρικ Κλάιφερτ και Μάρκο φαν Μπάστεν, είναι μερικοί από αυτούς.
Επιστρέφοντας στην έρευνα, τη δεύτερη πιο παραγωγική ακαδημία στην Ευρώπη είχε πέρυσι η Παρτιζάν Βελιγραδίου με 60 παίκτες από τα «φυτώριά» της, ενώ ακολουθούν κατά σειρά οι Χάιντουκ (55), Μπαρτσελόνα(53), Σπόρτινγκ Λισαβόνας (49), ΜΤΚ Βουδαπέστης (49), Σπάρτα Πράγας (47), Φέγενορντ (45), Ντιναμό Κιέβου(44) και Ρεάλ Μαδρίτης (43).
  
 Σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι πως στα φτωχότερα πρωταθλήματα, όπως αυτά της Βουλγαρίας, της Σλοβενίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας, το ποσοστό των παικτών που αγωνίζονται στην πρώτη ομάδα και προέρχονται από τις ακαδημίες, φτάνει στο 27%, σε αντίθεση με το 17,2% που υπάρχει στα πρωταθλήματαΑγγλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Γερμανίας και Γαλλίας, που θεωρούνται τα ισχυρότερα.
Ακόμη χαμηλότερο, στο 15,2%, είναι το ποσοστό στα αμέσως επόμενα ισχυρότερα πρωταθλήματα, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK KAI ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΛΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΜΑΣ "ΣΕΛΙΔΑ"