Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ - OFFSIDE 2006

Τις τελευταίες δεκαετίες στην Ευρώπη το ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο έχει ανοίξει τις πύλες του για τις γυναίκες.Για κάθε γυναίκα του δυτικού κόσμου το να παρακολουθήσει αγώνες ποδοσφαίρου είναι από απλό ως αυτονόητο.
Τι ισχύει όμως και για τις γυναίκες της Μέσης Ανατολής;
Αυτό προσπαθεί να μας περιγράψει με έναν εύστοχα κωμικοτραγικό τρόπο ο Ιρανός δημιουργός, Τζαφάρ Παναχί, στην ταινία του Offside.
Μια παρέα γυναικών από το Ιράν βάζουν τα δυνατά τους, προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά στο στάδιο Azadi της Τεχεράνης την εθνική ομάδα του Ιράν κόντρα σε αυτήν του Μπαχρέιν.


Στη χώρα τους κάτι τέτοιο είναι απαγορευτικό, εκείνες όμως έχουν βάλει στόχο να… πάρουν το νόμο στα χέρια τους. Θα επιχειρήσουν να αρνηθούν τη φύση τους και να μεταμφιεστούν σε άντρες, προκειμένου να καταφέρουν και να μπουν στο γήπεδο. Θα περάσουν από πολλές δοκιμασίες, όμως ποιος ξέρει αν τελικά θα τα καταφέρουν…
Ο σκηνοθέτης Jafar Panahi με σχετικά ανάλαφρο τρόπο και με αφορμή την απαγόρευση εισόδου γυναικών σε γήπεδα ποδοσφαίρου στην χώρα του, καυτηριάζει το γενικότερο πρόβλημα ανελευθεριών της χώρας. Γι’ αυτό και οι ταινίες του έχουν απαγορευθεί στο Ιράν.
Παράλληλα παρουσιάζει πολύ ωραία το πάθος για το ποδόσφαιρο το οποίο δεν γνωρίζει σύνορα, ηλικίες και άλλες διακρίσεις. Ένα πάθος που μπορεί να έχουν ακόμα και νεαρά κορίτσια στο Ιράν ώστε για να παρακολουθήσουν τον αγώνα που θα στείλει την ομάδα τους στο παγκόσμιο κύπελλο να φτάνουν σε σημείο να μεταμφιέζονται σε άντρες και να σκαρφίζονται διάφορα άλλα κόλπα ώστε να προσπαθήσουν να μπουν στο γήπεδο, ρισκάροντας συγχρόνως μία πιθανή σύλληψη και φυλάκιση τους ή και ακόμα χειρότερα… Κι αυτό δεν είναι υπερβολή.
Η ταινία ήταν νικήτρια του βραβείου Amnesty International Film Award του διεθνούς φεστιβάλ στη Λουμπλιάνα. Ήταν υποψήφια για τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, από όπου κατάφερε να φύγει τελικά με την Αργυρή. Προβλήθηκε στην Ελλάδα στα πλαίσια του BERLINALE in Athens παρουσία μάλιστα του σκηνοθέτη.
Παίζουν οι Σίμα Μομπάρακ Σαχί, Σαγιεστέ Ιρανί, Άιντα Σαντεκί. Η ταινία έχει διάρκεια 93' και υπολογίζεται ότι κόστισε το αστρονομικό ποσό των.... 2.500 χιλιάδων δολαρίων.

Πάρτε μια γεύση στο βίντεο που ακολουθεί:




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK KAI ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΛΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΜΑΣ "ΣΕΛΙΔΑ"