Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Ο ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ CHAMPIONS LEAGUE-ΜΥΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

 Η τεχνολογία είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένη με το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Το κατά πόσα ακολουθείς τις προσταγές της τεχνολογίας, σου δίνει την δυνατότητα να εξελιχθείς και να ανέβεις ένα βήμα παραπάνω. 
 Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται.. δεκαετίες πίσω σε αυτό το τομέα, η Μαγνησία άρχισε να βαδίζει στα χνάρια των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων και η εφημερίδα "Ταχυδρόμος" μέσα από το πολύ όμορφο θέμα του Κωνσταντίνου Ματή, ρίχνει φως στην δουλεία που γίνεται στις προπονήσεις και στην 
ανάλυση του αντιπάλου με την βοήθεια της τεχνολογία.
 Κατά την περσινή αγωνιστική περίοδο, ο Ρήγας Φεραίος, κάνοντας επιδόσεις πρωταθλητισμού στο δεύτερο γύρο, κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί μέχρι τον Ιανουάριο και βελτιώνοντας την άμυνα και την επίθεση έκανε σερί νικών, που τον κράτησε στη Γ’ Εθνική.
 Σε αυτό βοήθησε η δουλειά που έγινε από τον Λάκη Μπακάλη και τους ποδοσφαιριστές του σε τομείς στους οποίους «πονούσαν» οι κυανόλευκοι, με την τεχνολογία να είναι το... δεξί χέρι του Βελεστινιώτη προπονητή. 
 Δουλεύοντας σε πρότυπα μεγάλων συλλόγων ανά την Ευρώπη με τη χρήση προγράμματος στατιστικής βιντεοανάλυσης, η μαγνησιώτικη ομάδα έχει κατάφερε όχι μόνο να «διαβάζει» το παιχνίδι του αντιπάλου αλλά και να βελτιώνει σε πολλούς τομείς τον δικό της.
 Ο Νίκος Τσιαντάκης, κάτοχος προπονητικού διπλώματος UEFA B, πρώτος ξάδερφος του πρώην διεθνούς ποδοσφαιριστή, Νίκου Τσιαντάκη, προπονητής της ομάδας Κ13 του Ολυμπιακού Βόλου και στατιστικολόγος, ασχολείται με την στατιστική βιντεοανάλυση τα τελευταία δύο χρόνια, αρχικά από τον Ηρακλή Βόλου, ενώ από πέρυσι συνεργάζεται με τον Ρήγα Φεραίο στη Γ ’Εθνική αλλά και την Σκιάθο, την Ιωλκό και τον Γ.Σ. Αλμυρού στην ΕΠΣΘ. 
 Μέσω σεμιναρίων μπήκε στον κόσμο της τεχνογνωσίας του συγκεκριμένου αντικειμένου και στον Ηρακλή Βόλου, όπου πέρυσι ήταν συνεργάτης του Γιάννη Φασουράκη, άρχισε να το δουλεύει και στην πράξη. Μετά τις απαιτούμενες δοκιμές και τα πειράματα είδε τα πρώτα αποτελέσματα και στη συνέχεια απευθύνθηκε σε προπονητές της Μαγνησίας, με τον Λάκη Μπακάλη να ανταποκρίνεται θετικά και να αρχίζει η συνεργασία στο δεύτερο μισό του περσινού πρωταθλήματος.

Όπως οι ομάδες του Champions League

Μετά τους πρώτους μήνες τα αποτελέσματα ήταν εμφανή, αφού ο Βελεστινιώτης τεχνικός είχε τη δυνατότητα να δει καταγεγραμμένα τα χιλιόμετρα που έκανε ο κάθε κυανόλευκος ποδοσφαιριστής (μέσω ενός τσιπ που τοποθετείται στα υποδήματα των παικτών),το ίχνος, δηλαδή σε ποιους χώρους του γηπέδου κινήθηκε, την ένταση του ρυθμού στον αγωνιστικό χώρο, τις πετυχημένες ή όχι πάσες, τις τελικές προσπάθειες, τα στημένα και μία ποικιλία στατιστικής ανάλυσης. 
 «Αν συγκρίνεις τον Ρήγα τέτοια εποχή πέρυσι με την τωρινή ομάδα, έχει βελτιωθεί σε μεγάλο ποσοστό», τονίζει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Νίκος Τσιαντάκης και συμπληρώνει: «Μέσα από την πανοραμική λήψη του αγώνα και της στατιστικής, εντοπίζουμε τα λάθη και ό,τι δεν μας αρέσει το δουλεύουμε, γνωρίζοντας την αιτία κάθε φορά. Είναι η άμεση πληροφορία. Σαν τον γιατρό να έχει τα εργαλεία του. Για παράδειγμα βλέπεις ότι κάνεις 10 τελικές και πετυχαίνεις κατά μέσο όρο ένα γκολ. Αυτό πρέπει να το ξέρει ο προπονητής ή πόσα χιλιόμετρα κάνει κάθε παίκτης. Αναλύουμε με τον ίδιο τρόπο τόσο τους αγώνες όσο και την προπόνηση. Σε αυτό το κομμάτι ο Ρήγας Φεραίος δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ομάδες επιπέδου Champions League, ενώ για την Σκιάθο και τον Γιώργο Καλλιακούδα, πιστεύω πως θα είναι η ευχάριστη έκπληξη του φετινού πρωταθλήματος της Α’ ΕΠΣΘ».

Δύο χρόνια ανάλυση το Γερμανία - Βραζιλία

Πλέον δεν αρκεί η απλή παρακολούθηση ενός αγώνα ή οι σημειώσεις που κρατούν οι προπονητές κατά τη διάρκειά του, ώστε να δοθούν σωστές και έγκυρες απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το παιχνίδι και τους αντιπάλους. Στο εξωτερικό η στατιστική βιντεοανάλυση είναι κάτι που χρησιμοποιείται εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, ακόμα και στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της Γερμανίας και της Ολλανδίας. «Τα αποτελέσματα τα είδαμε και στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, με την Γερμανία να ευχαριστεί δημόσια την εταιρία που ανέλαβε την κατασκοπία της Βραζιλίας, την οποία ανέλυε για δύο χρόνια», τονίζει ο Νίκος Τσιαντάκης. Έτσι, η δυνατότητα της τεχνολογίας των υπολογιστών έδωσε την ευκαιρία για λεπτομερέστερη αξιολόγηση των αθλητικών συμπεριφορών και των αντιπάλων.

Τσιώλης, Δώνης και Ρεχάγκελ

«Στην Ελλάδα -για παράδειγμα- στη Γ’ Εθνική δεν το χρησιμοποιεί καμία άλλη ομάδα. Ούτε στη Β’, απ’ ό,τι ξέρω, αλλά και οι περισσότερες ομάδες της Α’. Αυτό απαιτεί γνώσεις. Ο Σάκης Τσιώλης για παράδειγμα είναι... πρωτεργάτης σε αυτόν τον τομέα, με τη βοήθεια του γιου του, Βαγγέλη. 
 Είναι καθαρά θέμα προπονητή. Μιλάμε για οκτώ ώρες ανάλυσης κάθε παιχνιδιού και είδαμε τα αποτελέσματα στον Ολυμπιακό Βόλου. Το ίδιο κάνει και ο Γιώργος Δώνης στον ΑΠΟΕΛ, ο Γιάννης Αναστασίου στον Παναθηναϊκό, ο Μίτσελ στον Ολυμπιακό Πειραιώς αλλά και ο Αγγελος Αναστασιάδης στον ΠΑΟΚ.
  Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να κάνει τέτοιους υπολογισμός. Ο Οτο Ρεχάγκελ συμβουλευόταν την στατιστική βιντεοανάλυση και στο Euro 2004», καταλήγει ο Ν. Τσιαντάκης. Τέλος, πέραν του εντοπισμού των αναγκών για μεταγραφές που μπορεί να προκύψει μέσα από αυτή την ανάλυση, οι ομάδες έχουν τη δυνατότητα να αξιολογούν και υποψήφιους μεταγραφικούς στόχους, να τους παρακολουθήσουν, περιορίζοντας έτσι τις πιθανότητες λανθασμένης προσθήκης.

Μπακάλης: «Αυτό είναι το σύγχρονο ποδόσφαιρο»

Ένας από τους πρώτους προπονητές της Μαγνησίας που ανταποκρίθηκε σε αυτό ήταν ο Λάκης Μπακάλης. Ο τεχνικός του Ρήγα Φεραίου, θέλοντας να βελτιωθεί ο ίδιος αλλά και η ομάδα του άρχισε να χρησιμοποιεί το εν λόγω πρόγραμμα με τη βοήθεια του Νίκου Τσιαντάκη, και μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, επισημαίνει:
  «Είναι πολύ χρήσιμο, διότι έχω μέτρο σύγκρισης και μπορώ να δω ποιος κάνει τα λιγότερα λάθη, ποιος βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, την ταχύτητα, τις πάσες. Μόλις μου το παρουσίασε ο Νίκος ήμουν απόλυτα θετικός. Ήθελα αυτά που κάνω να φέρουν αποτέλεσμα στη δουλειά μου. Οσα φροντίζουμε να κάνουμε στην προπόνηση και το αγωνιστικό κομμάτι να επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Φυσικά και βοήθησε στην περσινή μας επιτυχία. Είναι σημαντικό κομμάτι. Ουσιαστικά αυτό είναι το σύγχρονο ποδόσφαιρο, η εξέλιξη και το να βελτιωνόμαστε συνεχώς. Θέλω να ευχαριστήσω τον Νίκο Τσιαντάκη για όλη τη βοήθεια που προσφέρει». 

Σπαθής: «Βοήθεια για τους παίκτες»

Η στατιστική βιντεοανάλυση προσφέρει σημαντική βοήθεια και στους ποδοσφαιριστές, που έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν τα τεχνικά -και όχι μόνο- λάθη τους, να βελτιωθεί η επικοινωνία ποδοσφαιριστή-προπονητή, να γίνουν οι ίδιοι κριτές των εαυτών τους και μετά μέσα από συζήτηση να καταλήξουν στα σωστά συμπεράσματα.
 «Βλέπουμε τις τοποθετήσεις, τις ενέργειες και τα λάθη που κάνουμε. Έτσι, δίνουμε βάρος σε αυτά που πρέπει να κάνουμε για να βελτιωθούμε. Είναι κάτι που προορίζεται καθαρά για τις επαγγελματικές ομάδες. Ακολουθεί την εξέλιξη της τεχνολογίας. Αποτελεί για τον προπονητή μία μεγάλη βοήθεια, που μπορεί να δίνει ποιος υστερεί και να διαλέξει τους κατάλληλους ανάλογα με τις συνθήκες. Αυτό αυξάνει και το συναγωνισμό, ώστε να γίνουμε καλύτεροι για το καλό της ομάδας», τονίζει ο αρχηγός του Ρήγα Φεραίου, Χρήστος Σπαθής.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΤΗΣ για την εφημερίδα "Ταχυδρόμος" 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK KAI ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΛΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΜΑΣ "ΣΕΛΙΔΑ"