Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΜΑΣ-ΠΑΣ ΛΑΜΙΑΣ 1964

Τα πλάνα για την νέα Γ' Εθνική Κατηγορία ετοιμάζει εδώ και καιρό η Λαμία. Με τον Λάκη Παπανικολάου στην τεχνική ηγεσία είναι πρώτη από την αρχή του πρωταθλήματος. 
Οι ποδοσφαιριστές που εντάχτηκαν στο δυναμικό του ΠΑΣ Λαμία την περασμένη μεταγραφική περίοδο ήταν οι εξής: Τόλυ Παΐζάνος (Φωκικός/Αμυντικός/1985), Δημήτρης Κατσαδούρος (ΑΠΟΚ Βελούχι/Μέσος/1989), Μίμης Μπενίσκος
(Οδυσσέας Κορδελιού/Επιθετικός/1981), Μιχάλης Καλύβας(Αγρότης Λιανοκλαδίου/Επιθετικός/1973), Γιάννης Αντωνίου (Ολυμπιακός Λαμίας/Μέσος/1993), Κώστας Μαδούρας (Αγρότης Λιανοκλαδίου/Αμυντικός/1995), Δήμος Σπυριδάκης (Αγρότης Λιανοκλαδίου/Αμυντικός/1986), Γιάννης Γκούρλιας (Αγρότης Λιανοκλαδίου/Μέσος/1988), Κώστας Καββαδίας (Αγρότης Λιανοκλαδίου/Αμυντικός/1989), Χρήστος Στυλιανός(Αγρότης Λιανοκλαδίου/Αμυντικός/1990), Χρήστος Παπαγεωργίου (Αγρότης Λιανοκλαδίου/Μέσος/1992), Κώστας Τσιλίκας (Στυλίδα/Αμυντικός/1993) και Νίκος Ταμάμης (Επισκοπή Ρεθύμνου/Επιθετικός/1987)
 Ο Α.Σ. Λαμία είναι ποδοσφαιρικός σύλλογος που εδρεύει στην πόλη της Λαμίας. Ο Α.Σ. Λαμία αγωνιζόταν, μέχρι την αγωνιστική περίοδο 2008-09, στην Γ΄Εθνική, οπότε και υποβιβάστηκε. Η ομάδα της Λαμίας είχε πολυετή παρουσία στην Β΄ Εθνική και Γ΄Εθνική και υπήρξε η κύρια εκπρόσωπος της Φθιώτιδας στις μεγάλες κατηγορίες για πολλά χρόνια.
Την 1η Ιουνίου του 1964, όταν τελικά οι εκπρόσωποι των Φθιωτικών συλλόγων αποφάσισαν να "χαράξουν" μια κοινή πορεία, ιδρύθηκε η ομάδα της Λαμίας. Βέβαια, για να φτάσουν στην τελική απόφαση, χρειάστηκε να περάσει πολλής καιρός και ατελείωτες ώρες διαπραγματεύσεων. Η "βασίλισσα της Φθιώτιδας", όπως αποκαλείται, προέρχεται από την συγχώνευση του Λαμιακού και της Παλλαμιακής.Το 1961, όταν η ΕΠΟ αποφάσισε ότι από την επόμενη αγωνιστική περίοδο (1962-63) η Β' Εθνική κατηγορία, στην οποία αγωνιζόταν τότε ο Ολυμπιακός Λαμίας, θα απαρτίζεται από 60 ομάδες χωρισμένες σε τέσσερα γκρουπ και η πρωταθλήτρια από κάθε όμιλο θα έπαιρνε και την άνοδο στα "σαλόνια" της Α΄ Εθνικής. Έτσι με την λήξη του πρωταθλήματος της περιόδου 1961-62 σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν τα μέλη του Ολυμπιακού Λαμίας (17/6/1962) αποφάσισαν να προτείνουν στην Παλλαμιακή την συγχώνευσή τους σε ένα καινούργιο σύλλογο με καινούργιο όνομα. Παρόλο που η απάντηση των "κιτρινόμαυρων" ήτανε καταφατική, η πρότασή τους η ομάδα να ονομαστεί Παλλαμιακή δεν έγινε δεκτή και έτσι ο "γάμος κατέληξε σε διαζύγιο".
Το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με την Παλλαμιακή οδήγησε και πάλι σε γενική συνέλευση τα μέλη του Ολυμπιακού (24/7/1962), όπου αποφασίστηκε η συγχώνευση των "ερυθρολεύκων" με τον Παμφθιωτικό, με την ονομασία Λαμιακός. Έτσι ο Λαμιακός θα είναι η ομάδα που θα εκπροσωπήσει τον νομό στην Β΄ Εθνική την περίοδο 1963-64. Ωστόσο την ίδια χρονιά, το εισιτήριο για την κατηγορία θα πάρει και η Παλλαμιακή ως πρωταθλήτρια της Γ΄Εθνικής, με αποτέλεσμα η Λαμία να εκπροσωπείται από δύο συλλόγους στην κατηγορία. Αυτή λοιπόν ήταν και η κατάλληλη εποχή να δημιουργηθεί ένα σωματείο, το οποίο θα προερχόταν από την ένωση των μεγαλύτερων ομάδων της πόλης.
Στις 27/5/1964 με πρωτοβουλία του τότε δημάρχου της Λαμίας και των ποδοσφαιρικών παραγόντων του νομού πραγματοποιείται γενική συνέλευση, η οποία δεν είχε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, αφού κατέληξε στην δημιουργία δύο νέων συλλόγων του Α.Σ. Λαμία και του Α.Σ. Θερμοπυλών. Πάντως, η ζωή του δεύτερου δεν ήταν και πολύ μεγάλη, καθώς δεν κράτησε παραπάνω από μία εβδομάδα και την 1η Ιουνίου του 1964 συγχωνεύτηκε με τον Α.Σ. Λαμία.
Αν και οι " κυανόλευκοι" έχουν φτάσει έξι φορές κοντά στην Α' Εθνική, δεν έχουν καταφέρει ποτέ να πάρουν την άνοδο στην πρώτη κατηγορία. Παρόλα αυτά η πορεία του όλα αυτά τα χρόνια σε συνδυασμό με τις μεγάλες εμφανίσεις κόντρα στις μεγάλες δυνάμεις του Ελληνικού ποδοσφαίρου στο θεσμό του κυπέλλου (2-1 και 1-0) με την ΑΕΚ στο ΔΑΚ Λαμίας και 1-0 με τον Παναθηναϊκόστην Λεωφόρο, με το τέρμα των "πρασίνων" να σημειώνεται στο 91') έχουν κάνει τον Α.Σ. Λαμία ιδιαίτερα δημοφιλή στον νομό Φθιώτιδας.
Στο παλμαρέ τους οι "Ρουμελιώτες" έχουν τέσσερα πρωταθλήματα της Δ Εθνικής (1989-90, 1993-94, 1999-00, 2003-04)και ένα της Α ΕΠΣΦ (1972-73).Έδρα του Α.Σ Λαμία είναι το ΔΑΚ Λαμίας. Η χωρητικότητα του γηπέδου είναι 7500 θέσεις, όλες καθιστές. Το ρεκόρ προσέλευσης κρατάει από το 1985, όταν σε έναν αγώνα της Λαμίας με τα Τρίκαλα στο ΔΑΚ βρέθηκαν πάνω από 11000 φίλαθλοι.
Το γήπεδο χτίστηκε την δεκαετία του 1960 και πρόσφατα (το 2004) ανακατασκευάστηκε.

Πηγή : EvrytaniaSport:el.wikipedia.org
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK KAI ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΛΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΜΑΣ "ΣΕΛΙΔΑ"