Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΝΙ ΤΗΣ ΓΡΑΒΙΑΣ

  Η Γραβιά είναι χωριό του νομού Φωκίδας και έδρα του ομώνυμου δήμου. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 400 μέτρων στα βορειοανατολικά του νομού Φωκίδας, στους πρόποδες του Παρνασσού. Από το Βελεστίνο μας την
χωρίζουν 135χλμ και η διαδρομή μετά την Λαμία (ξεκινώντας τον Μπράλο)
είναι πραγματικά πολύ όμορφη όλες τις εποχές του χρόνου. 
Ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 897 κάτοικοι. Στην αρχαιότητα η περιοχή της Γραβιάς βρισκόταν μέσα στα όρια της αρχαίας Δωρίδας. Κοντά στην Γραβιά βρισκόταν η αρχαία πόλη Κυτίνιο ή η αρχαία πόλη Ερινεός, πόλεις της Δωρικής Τετράπολης. Το πιο γνωστό αξιοθέατο της περιοχής είναι το Χάνι της Γραβιάς, όπου στις 8 Μαΐου 1821, έγινε η γνωστή μάχη. Προς τιμή της νίκης του Οδυσσέα Ανδρούτσου(μνημείο φώτο 2) στη μάχη στο Χάνι, κάθε χρόνο διοργανώνονται εκδηλώσεις αυτή την ημέρα.
Εύκολα θα βρούμε το ιστορικό Χάνι(1η φώτο)  στον κεντρικό δρόμο, απέναντι από το ναό του Αγ. Αθανασίου(φώτο 3). Το πλίνθινο κτίριο που βλέπουμε είναι σύγχρονο, εγκαινιάσθηκε στις 16/5/1999 από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Είναι μία απομίμηση του παλιού, που δυστυχώς κατέρρευσε. Η Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς ξεκίνησε το πρωί της 8/5/1821. Όλη την ημέρα οι Τούρκοι επιτίθεντο κατά κύματα. Οι έγκλειστοι στο Χάνι αντιστέκονταν σθεναρά. Ήδη μέχρι το απόγευμα οι Τούρκοι μετρούσαν πάνω από 300 νεκρούς και πολλές εκατοντάδες τραυματίες, ενώ οι Έλληνες είχαν μόλις 6 νεκρούς. Όταν έδυσε ο ήλιος ο Ομέρ Βρυώνης διέταξε κατάπαυση του πυρός και έδωσε εντολή να του φέρουν αμέσως κανόνια από τη Λαμία για να ισοπεδώσει το Χάνι. Αυτό προφανώς το μάντεψε σωστά ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, οπότε μετά τα μεσάνυχτα και μέσα στο πυκνό σκοτάδι ένας ένας ξεγλίστρησαν και την κοπάνησαν όλοι στα γύρω βουνά σώοι και αβλαβείς. Μπορούμε να επισκεφθούμε το Χάνι της Γραβιάς καθημερινά από τις 9:00 έως τις 16:00. Στους χώρους περιλαμβάνονται στάβλος, αποθήκη, οντάς με τζάκι, μαγεριό με φούρνο, πλυσταριό, απόπατος και ποτίστρα για τα ζώα. Στο στάβλο κάθε μία ώρα (9:00, 10:00, 11:00 κ.ο.κ.) γίνεται εικονική αναπαράσταση της μάχης μέσω ειδικής προβολής με slights και ηχητικά εφέ, που διαρκεί περίπου 20΄. Τα εισιτήρια κοστίζουν 3,00 € για τους ενήλικες. Τα παιδιά δωρεάν.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK KAI ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΛΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΜΑΣ "ΣΕΛΙΔΑ"