Τρίτη 23 Απριλίου 2013

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

  Για τις διαφορές των δύο φύλων έχουν χυθεί τόνοι μελάνης και έχουν γραφεί τόσα πολλά που εμείς δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε.
  Για τις διαφορές όμως που μπορεί να έχουν τα δύο φύλα στο ποδόσφαιρο και μάλιστα από προπονητικής πλευράς, τι έχετε να πείτε;

  Διαβάστε την πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη της Δεμπεγιώτου Σμαράγδας, εν ενεργεία προπονήτρια ποδοσφαίρου και θα καταλάβετε..



1. ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ – ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΧΑΡΙΣΜΑΤΑ

α) Ταχύτητα → υπερτερούν οι άντρες.
β) Δύναμη → υπερτερούν οι άντρες.
γ) Συναρμογή – ευλυγισία → υπερτερούν οι γυναίκες.

Κατά συνέπεια:
Για το α) ο ρυθμός της προπόνησης, καθώς και του αγώνα, είναι πιο γρήγορος στο αντρικό ποδόσφαιρο.
Για το β) τα άλματα, τα σουτ, οι μεγάλες μεταβιβάσεις, οι στημένες φάσεις (κόρνερ-αράουτ κτλ) διαφοροποιούνται μεταξύ των δύο φύλων, είναι πιο άμεσα και με μεγαλύτερο εύρος στο ανδρικό ποδόσφαιρο.
Για το γ) οι κινήσεις με ιδιαίτερη ευκολία σε μικρότερο χώρο (περιορισμένο) καθώς και οι διεισδύσεις είναι περισσότερες στο γυναικείο ποδόσφαιρο, αν συνοδεύονται και από υψηλή τεχνική.

2. ΨΥΧΙΚΑ ΧΑΡΙΣΜΑΤΑ – ΝΟΗΜΟΣΗΝΗ
α) Δείκτης νοημοσύνης – αντίληψης → υπερτερούν οι γυναίκες (κυρίως κάτω των 18).
β) Διάθεση – πάθος – όρεξη υπερτερούν οι γυναίκες.
γ) Γρήγορη εναλλαγή συναισθημάτων και προσαρμογή στις πραγματικές συνθήκες → υπερτερούν οι άντρες.

Κατά συνέπεια:
Για το α) η αφομοίωση νέων μεθόδων – ασκήσεων (κυρίως τακτικής) γίνεται πιο γρήγορα στο γυναικείο ποδόσφαιρο.
Για το β) η συνεργασία είναι πιο ευχάριστη στο γυναικείο ποδόσφαιρο, λόγω του ότι μια γυναίκα –που κατά γενική ομολογία είναι λίγο σπάνιο να επιλέγει το ποδόσφαιρο ως άθλημα– είναι πιο πωρωμένη και θα κάνει περισσότερες θυσίες για την προτεραιότητα της, δηλαδή την ενασχόλησή της με το ποδόσφαιρο.
Για το γ) οι άντρες προσαρμόζονται γρηγορότερα και ευκολότερα στις εναλλαγές συναισθημάτων που απαιτούνται από τη διακύμανση του σκορ σε έναν αγώνα, γιατί έχουν μεγαλύτερη εμπειρία, μιας και η ενασχόληση τους με το ποδόσφαιρο στην χώρα μας ξεκινάει περίπου στην ηλικία των οκτώ ετών, ενώ για τις γυναίκες στην ηλικία των δώδεκα.

3. ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

Σημαντικές διαφορές υπάρχουν στη θέση του τερματοφύλακα, διότι οι διαστάσεις της εστίας (2,44 ύψος και 7,32 πλάτος) κάνουν το γυναικείο φύλο να μειονεκτεί συγκριτικά με το αντρικό, λόγω:

α) σωματικών προσόντων (ανάστημα, μήκος βραχίονα, παλάμης, δακτύλων κτλ).
β) φυσικών χαρισμάτων (ταχύτητα – δύναμη).

4. ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ – ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ

Η ορμονική διαφοροποίηση της γυναίκας λίγες μέρες κάθε μήνα δεν επιφέρει πάντα δυσκολίες στην εκγύμναση ή στη μείωση της απόδοσής της στο άθλημα. Εξαρτάται από τον κάθε οργανισμό –που ανταποκρίνεται διαφορετικά– σε αρκετές όμως περιπτώσεις επηρεάζει αρνητικά την αγωνιστική κατάσταση της γυναίκας και σωματικά και ψυχολογικά.
Σαν δια ταύτα,όλες οι προαναφερόμενες διαφορές είναι απλές λεπτομέρειες που δεν επηρεάζουν την προπόνηση ποδοσφαίρου, η οποία είναι ίδια μεταξύ αντρών και γυναικών σε όλους τους τομείς:

α) τεχνική, β) τακτική, γ) φυσική κατάσταση, δ) ψυχολογική κατάσταση. Οι βασικές αρχές του ποδοσφαίρου, οι στόχοι, θέματα πειθαρχίας κ.ά. δεν διαφοροποιούνται σε τίποτα. Εκείνοι που, ίσως, βρίσκουν άλλες διαφορές, μάλλον χρειάζονται αλλαγή νοοτροπίας.

Και μην ξεχνάμε: το ποδόσφαιρο είναι γιορτή για όλους, άντρες – γυναίκες σε όλο τον κόσμο κι έτσι πρέπει να παραμείνει. Ήταν, είναι και θα είναι ο «Βασιλιάς των σπορ!»

* Η κυρία Σμαράγδα Δεμπεγιώτου εκτός από προπονήτρια ποδοσφαίρου είναι πρώην ποδοσφαιρίστρια και αγωνίστηκε για πολλά χρόνια και με επιτυχία στη θέση της τερματοφύλακα

πηγή:. womensoccer.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK KAI ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΛΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΜΑΣ "ΣΕΛΙΔΑ"