Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΩΣ ΤΟΝ ΚΟΝΤΙΝΟ ΔΟΜΟΚΟ


Στην κοντινή και όμορφη κωμόπολη του Δομοκού, που απέχει μόλις 76χιλ από το Βελεστίνο μας, αγωνίζεται την Κυριακή ο Ρήγας Φεραίος. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ο πληθυσμός του Δομοκού είναι 1.556 κάτοικοι.
Είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και έδρα του επίσης ομώνυμου δήμου ο οποίος περιλαμβάνει 16 δημοτικά διαμερίσματα.
 Ο Δομοκός είναι το κέντρο της εμπορικής ζωής της επαρχίας. Υπάρχουν πολλές δημόσιες υπηρεσίες (ειρηνοδικείο, αστυνομία,ταχυδρομείο, εφορία κ.α.), καθώς επίσης τράπεζες και καταστήματα πάσης φύσεως που καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων και των διερχομένων.  Απέχει από τη Λαμία περίπου 30 χλμ και 25 χλμ από τα Φάρσαλα.
  Πήρε το όνομα της από την αρχαία πόλη Θαυμακό που ήταν στην ίδια θέση. Σύμφωνα με την επικρατέστερη ετυμολογία το όνομα προέρχεται από την "θαυμάσια" θέα που είχε η θέση προς τον θεσσαλικό κάμπο που απλωνόταν εμπρός της. 

  Κατά το Μεσαίωνα παρουσίασε μεγάλη ακμή και ήταν μια από τις πόλεις που ανήκαν στη γυναίκα του αυτοκράτορα Αλεξίου Γ΄, αυτοκράτειρα Ευφροσύνη. Μετά την κατάληψη του Βυζαντίου από τους Φράγκους και τη διανομή του, ο Δομοκός περιήλθε στην εξουσία του βασιλιά της Θεσσαλονίκης Βονιφατίου. Το 1493 ο Δομοκός καταλήφθηκε από τους Τούρκους. Ελευθερώθηκε το 1881 αλλά τον ξανακατέλαβαν, προσωρινά, ύστερα από σφοδρή μάχη στις 17 Μαϊου 1897, κατά τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. 
  Αρχικά, εντάχθηκε στο Νομό Λαρίσης, ως Επαρχία Δομοκού. Εντούτοις, με το Νόμο ΒΧΔ΄ του 1899 προσαρτήθηκε στο Νομός Φθιώτιδας και έκτοτε αποτελεί μέρος αυτού και επομένως της Στερεάς Ελλάδας.

πηγή: Βικιπαίδεια
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK KAI ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΛΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΜΑΣ "ΣΕΛΙΔΑ"