Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

H ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ - ΤHE YEAR MY PARENTS WENT ON VACATION 2006

 Η ταινία The Year My Parents Went On Vacation (2006), του Cao Hamburger μπορεί να φαντάζει σαν μια ακόμα ταινία γύρω από το ποδόσφαιρο αλλά δεν είναι έτσι. Έστω και αν βλέπουμε τον πρωταγωνιστή, ένα μικρό παιδί, σε περίοδο διοργάνωσης παγκοσμίου κυπέλλου και συγκεκριμένα αυτού του 1970 στο Μεξικό.
Με τη διαφορά ότι η ταινία δεν είναι καθόλου παιδική. Στην ουσία πρόκειται για ένα δράμα με πολιτικές προεκτάσεις για την τότε δικτατορία στη Βραζιλία του 1970. 
 Στο… πλαίσιο του δικτατορικού καθεστώτος ο μικρός Μάουρο αναγκάζεται ξαφνικά να μείνει με τον παππού του, καθώς πρέπει να αποχωριστεί τους γονείς του, που πρέπει να φύγουν για… διακοπές.
Στην πραγματικότητα ο Μάουρο θα μείνει μόνος υπό την εποπτεία ενός γέρου Εβραίου, γείτονα του παππού του και θα περιμένει τους γονείς του να επιστρέψουν από τις «διακοπές» τους, καθώς ο μπαμπάς του, του έχει υποσχεθεί, ότι θα δουν παρέα τον τελικό του Μουντιάλ.
Παράλληλα με όλα τα υπόλοιπα που αναδεικνύει ο Hamburger στην ταινία του για την οικονομική, πολιτική και κοινωνική κατάσταση της Βραζιλίας του 1970, αναδεικνύει το αληθινό πάθος που κυριεύει ολόκληρη τη χώρα για το ποδόσφαιρο και για την εθνική της ομάδα, που άλλωστε την εποχή εκείνη βίωνε πολύ μεγάλες στιγμές.
Οι σκηνές με τους Βραζιλιάνους κάθε κοινωνικής τάξης και κάθε ηλικίας να παρακολουθούν τους αγώνες της «σελεσάο» στο Μουντιάλ είναι από τις πιο χαρακτηριστικές ποδοσφαιρικές-κινηματογραφικές σκηνές, που θα μπορούσαμε να δούμε σε μία ταινία, ενώ ταυτόχρονα η λατρεία του μικρού για το ποδόσφαιρο, αλλά και για τη θέση του… τερματοφύλακα είναι πραγματικά συγκινητική. Το «The year my parents went on vacation» είναι μία ταινία, που αξίζει τον κόπο για κάθε ποδοσφαιρόφιλο να παρακολουθήσει.
Υποψήφιο για τη Χρυσή Αρκούδα στο Βερολίνο και βραβείο κοινού στο φεστιβάλ του Ρίο στη Βραζιλία.
Δείτε το τρέιλερ της ταινίας : 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK KAI ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΛΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΜΑΣ "ΣΕΛΙΔΑ"