Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Η ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ - THE DAMNED UNITED 2009

Στα μέσα της δεκαετίας του 60 ο Brian Clough και ο φίλος και συνεργάτης του Peter Taylor ξεκινούν προπονητική καριέρα και μετά από ένα σύντομο πέρασμα από την Hartlepools United αναλαμβάνουν την Derby County η οποία βρίσκεται χαμηλά στο βαθμολογικό πίνακα της
δεύτερης εθνικής. Μέσα σε μία πενταετία την οδηγούν στην κατάκτηση του τίτλου στην Αγγλία και σε αξιόλογες πορείες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Παρά την άκρως επιτυχημένη πορεία τους θα δουν την πόρτα της εξόδου από την Derby λόγω διαφωνιών με τη διοίκηση αλλά και λόγω του εκκεντρικού χαρακτήρα του Clough. Επόμενος σταθμός του διδύμου η τρίτης κατηγορίας Brighton and Hove Albion. Παρότι η πορεία της ομάδας είναι κακή σύντομα την πόρτα του ιδιόρρυθμου προπονητή θα χτυπήσει η Leeds United, η οποία έμεινε χωρίς προπονητή καθότι ο Don Revie, ο πλέον επιτυχημένος προπονητής στο νησί εκείνη την εποχή δέχτηκε να αναλάβει την εθνική Αγγλίας αποχωρώντας από το σύλλογο. Μία ανέλπιστη πρόταση συνεργασίας για τον Clough για δύο λόγους. Πρώτον γιατί η Leeds ήταν η κορυφαία ομάδα σε τίτλους στη χώρα την τελευταία δεκαετία ενώ ο ίδιος βολοδέρνει πλέον κάπου στην τρίτη εθνική.  
Δεύτερον γιατί ο ίδιος ο Clough συνήθιζε να ασκεί δημόσια έντονη κριτική στη Leeds και τον Revie όλα αυτά τα χρόνια υποστηρίζοντας ότι παίζει αντιποδόσφαιρο και ότι έχει κατακτήσει όλους τους τίτλους άδικα και βρώμικα. Φυσικά ο Clough θα δεχτεί τη θέση με σκοπό να ξεπεράσει σε επιτυχίες τον Revie και να αποδείξει ότι αυτός είναι Νο1. Αυτή τη φορά μάλιστα μόνος του χωρίς τον πιστό του συνεργάτη Peter Taylor ο οποίος αρνήθηκε να τον ακολουθήσει. Η θητεία του στη Leeds στέφθηκε από πλήρη αποτυχία και διήρκεσε μόλις 44 μέρες. Επίμονος και εγωιστής καθώς ήταν ο Clough δεν το έβαλε κάτω. Ξαναμπήκε στο κόλπο μαζί με τον Taylor πάλι αναλαμβάνοντας τη Nottingham Forest που βρισκόταν στη δεύτερη κατηγορία εκείνη την εποχή με σκοπό να επαναλάβουν το θαύμα της Derby. Όχι μόνο το κατάφεραν αλλά το ξεπέρασαν κατακτώντας εκτός από τους εγχώριους και δύο ευρωπαϊκούς τίτλους και μάλιστα συνεχόμενους. Στη Nottingham o Clough παρέμεινε για μία εικοσαετία περίπου ενώ στο μεταξύ είχε ξανά χωρίσει με τον Taylor ο οποίος γύρισε για δύο χρόνια στη Derby πριν εγκαταλείψει την προπονητική.
Η ταινία είναι, όχι απόλυτα, αλλά αρκετά πιστή στα πραγματικά γεγονότα και γι’ αυτό είναι δύσκολο να απογειωθεί. Γιατί στην τελική δεν παύει να είναι η ιστορία ενός προπονητή ποδοσφαίρου. Στην προσπάθεια πάντως να γίνει πιο κινηματογραφική δίνεται πολύ μεγάλη σημασία και κάπου διογκώνεται η διαμάχη του Clough με τη Leeds κατά το διάστημα που ο ίδιος ήταν στη Derby. Πολύ προσεγμένη ταινία, σε εντυπωσιακό βαθμό θα έλεγα σε σχέση με άλλες που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Πολύ καλή αποτύπωση της τότε εποχής, του ποδοσφαίρου και των media πριν 35-40 χρόνια στην Αγγλία. Η ιστορία δίνεται σε δύο χρόνους, στο παρόν ο Clough αναλαμβάνει τη Leeds και με διαδοχικά flashbacks που ξεκινούν από περίπου μία πενταετία νωρίτερα, βλέπουμε την πορεία του στη Derby. Ωραίο cast, καλές ερμηνείες από όλους τους πρωταγωνιστές και ειδικά από τον Michael Sheen. Από τους υπόλοιπους ξεχωρίζει ο Stephen Graham, πολύ εκφραστική φυσιογνωμία .
Γυρίστηκε μόλις το 2009 και οι εισπράξεις της (παρόλο την μικρή διανομή) ήταν 4 εκατομμύρια δολάρια. Δείτε το τρέιλερ της ταινίας:
ή αν θέλετε δείτε όλη την ταινία που πραγματικά αξίζει τον χρόνο σας μπορείτε ΕΔΩ (χωρίς ελληνικούς υπότιτλους αλλά το ποδόσφαιρο δεν χρειάζεται λόγια)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK KAI ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΛΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΜΑΣ "ΣΕΛΙΔΑ"